Свято 28 серпня - успіння пресвятої богородиці: історія, прикмети, традиції

Апостоли сумували від того, що Пречиста Діва Марія, Матір Божа, залишає їх. Але сама Пресвята Богородиця не боялася смерті. Віра Її була чиста, Вона чекала зустрічі зі Своєю Божественною Сином, очікувала постати перед очима Всевишнього. І Сам Господь Ісус Христос з`явився до одра Божої Матері, щоб прийняти Її чисту душу в Свої руки.
Апостоли оплакували успіння Божої Матері. Вони поховали Її тіло в Гефсиманії, в печері.

Апостол Фома - єдиний, який промислом Божим не встиг на поховання Пресвятої Богородиці. Він прибув до Єрусалиму тільки на третій день після Її поховання. Апостол Фома журився, що не побачив в останній раз прекрасного лику Пречистої Діви Марії.

Апостоли, бажаючи втішити його, повели Фому в печеру Гефсиманії і відкрили труну, де мало лежати тіло Пресвятої Богородиці. Але коли труну відкрили, тіла Пречистої Діви там не виявилося, а лежали лише похоронні пелени. Апостоли здивувалися і зраділи. Вони впевнилися, що Пресвята Богородиця разом з тілом була перенесена на небо.

Тому свято Успіння Божої Матері не рахується святом сумним. Богородиця піднеслася на небо, і «це є для нас свідченням і запорукою Її заступництва за світ і церква Христову: Вона не померла і, тілесно залишивши світ, не перестає заступатися за нас перед Своїм Сином».

У знаменні торжества Богородиці над смертю ангел вручив Пресвятій Діві райську гілку - це була сяюча світлом Небесної благодаті гілка фінікової й пальми. Її повинні були, як сказав архангел Гавриїл, нести перед одром Божої Матері, коли пречестное і пречисте тіло її нестимуть для поховання.

Під час свята Успіння віруючі збираються в храмі, щоб згадати, що Пресвята Богородиця залишила цей світ, для того щоб стати заступницею людей перед лицем Божественного Сина, щоб просити милості у Всевишнього для нас, грішних. Святитель Ростовський Димитрій нагадує віруючим про Успіння Божої Матері та про Її чудесне вознесіння: «У світлиці возжена безліч світильників- святі апостоли підносили славославіе богу-Пренепорочна Діва лежала на прикрашеному одрі, готуючись до блаженної кончини і чекаючи пришестя до Себе Свого улюбленого Сина і Господа. Раптово в світлиці заблищав світло Божественної слави, запаморочені світильники ...

Сам Цар слави Христос з тисячами ангелів та архангелів, з усіма небесними силами, зі святими праотцями і пророками, колись сповіщав про Пресвяту Діву, і з усіма праведними душами наближався до Пречистої Матері.

Побачивши наближення Сина, Мати Божа в великої радості вигукнула слова Своєю пісні: «Величає душа моя Господа, і возра-довася мій дух у Бозі, Спасі Моїм, бо зглянувся на покору Своєї раби Своєї».

І підвівшись з одра, Вона вклонилася Господу. Він же, наблизившись, з любов`ю дивлячись на Неї, сказав: «Прийди, Блаженна Моя, прийди, Голубко Моя, прийди, дорогоцінний скарб Моє, і увійди в обитель Вічного Життя ...»

Відео: Успіння Пресвятої Богородиці ікона

«Моє серце Моє, Боже, готове серце моє, -відповідав на це Пресвята Діва. І потім, коли сказав сказані Їй ніколи слова «Буди Мені за словом Твоїм», знову лягла на одрі ... і, сповнена духовного захоплення, зрадила пречисту душу Свою в руки Господа ... »

Похоронні пелени, в які було загорнуто тіло Божої Матері, зберігалися в храмі Єрусалиму як святиня. Але в п`ятому столітті вони були перенесені царицею Пульхерией, дружиною імператора Маркіяна, в Царгород (Константинополь). Похоронні ризи Пречистої Діви зберігалися у Влахернському храмі. Цю святиню могли бачити віруючі, які збиралися на урочисті богослужіння в пам`ять Успіння Божої Матері.

Традиції свята

Священики повторюють в цей день з амвонів храмів, що смерть не є знищення нашого буття. Вона може взяти життя тілесне, але не в силах взяти життя духовну. Тіло може бути піддано тліну і руйнування, але не душа, яка йде в височінь небесну, щоб уникнути руйнування і знайти вічне безсмертя.

В цей день в храмах йдуть урочисті богослужіння, і віруючі приходять, щоб вшанувати пам`ять Пресвятої Богородиці, яка дала світові Сина Божого, а також помолитися про своїх ближніх. В цей день в будинках прикрашали ікони Божої Матері в пам`ять про те, що Вона пішла до Престолу Небесного, щоб перед ликом Всевишнього свідчити про нас.

У Успіння церква дозволяє їсти рибу. Тому в будинках варили з неї супи, смажили і готували рибні пироги. Смаженою рибою і пирогами наділяли всіх мандрівників і жебраків. Також вважалося хорошим знаком покликати в цей день до себе родичів, щоб пригостити пирогом. Якщо ж самі відправлялися в гості, також брали з собою пиріг з рибою.

Готували пироги самими різними способами, додаючи, крім риби, капусту, ріпу, горох, гарбуз, зелень. Пироги робили великі: квадратні або круглі, на весь стіл. Маленькі круглі пиріжки роздавали всім тим, хто просить милостиню. У цей день існував звичай годувати рибними пирогами працівників. Їх також наділяли різними подарунками, в основному одягом. Рибу відсилали в дар монастирям, щоб ченці теж разом з мирянами зустріли свято. Відправляли і рибні пироги, їх так і називали - «Успенські». На пирогах іноді зображували хрест або рибу.

На свято пекли прісне печиво, що має такі ж знаки. Його освячували в церкві і роздавали всім домашнім, щоб кожен спробував «Успенський» печиво. Його зберігали довго, бувало, до самого Різдвяного посту, але печиво не черствів.

Відео: ТЕО 280. Ведучий архімандрит Серафим (Раковський)

Прикмети на Успіння Пресвятої Богородиці

За прикметами на Успіння визначали характер майбутньої осені, а також і зими:

«Якщо на Успіння ніч без роси, тиждень мокра». Якщо в ніч на Успіння на траві не було роси, то дощ йшов весь тиждень. До Успіння намагалися зібрати врожай, щоб не вимокнув під дощем ».

«Якщо на Успіння сильна роса і туман, то сорокадневное відро». По росі на Успіння визначали погоду початку осені. Якщо роса в цей день була рясна, то наступні 40 днів буде стояти гарна погода. Така погода завжди важлива для завершення селянських робіт і запасу врожаю.

«Якщо на Успіння грім гримить, добра не жди». Якщо на Успіння збиралася гроза і чути гуркіт грому, то дощі лили майже безперервно протягом 40 днів. Осінь в цьому випадку наступала рано і була холодною. Така осінь свідчила про те, що зима буде ранньою і голодною.

«Якщо на Успіння роса до полудня не висохла, буде суша». Якщо в цей день роса тримається на траві дуже довго, восени може взагалі не випасти жодного дощу. Зима настане рано, сніг ляже на суху землю і розтане. За відлигою будуть сильні морози. Зима буде довга і сувора.

Відео: Предстоятелі Руської та Чеської Церков звершили Літургію в Успенському соборі Московського Кремля

«Іній на деревах - до морозів, туман - до відлиги.» Якщо на Успіння на деревах з`являється іній, осінь буде ранньою і короткою, швидко настануть морози. Якщо ж на Успіння сильний туман - довго стоятимуть теплі Дні.

«Якщо сильний туман, добре вродить хміль і буде багато грибів». Якщо на Успіння густий туман, це вказує, що осінь буде тепла, з частими дощами, що дасть хороший урожай грибів.

Якщо в цей день крапельки роси повисають на кінчиках листя, неодмінно потрібно чекати дощу. Також кажуть: «Небо на Успіння з ранку хмуриться - до вечора чекай дощу».



Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже
Увага, тільки СЬОГОДНІ!