Вселенська батьківська мясопустная субота 18 лютого 2017 року

Вселенська батьківська мясопустная субота є одним з головних днів, коли православні християни згадують своїх покійних родичів. Цей день дуже важливий для всіх віруючих.

Батьківська мясопустная суботу відзначається незадовго до початку Великого Посту. У 2017 році вона випадає на 18 лютого. Масляний тиждень, незважаючи на бурхливе і щасливе часу, вимагає дотримання деяких правил, в тому числі підготовку до стриманості і покаяння. Ще в давнину говорили, що якщо будеш згадувати смертний час, не будеш грішний. Тому ми свято шануємо заповіти наших предків і до Вселенської суботу віддаємо данину пам`яті покійним.

Сенс батьківської суботи

Вселенська, тобто загальна, субота - час єдиної панахидний служби по всім який залишив цей світ. Поминальна субота названа тому, що мати і батько є найближчими родичами, а в першу чергу прийнято молитися про спокій своїх близьких. У цей день церква дозволяє молитися і за людей, чиє життя обірвалося з власної волі, і за тих, хто безвісти пропав і не поховали. Також церква поминає всіх мешканців під час страшного суду Христового і тих, хто захищав його від нападок невіруючих.

Відео: 2017 рік. Вселенська поминальна субота (мясопустная). панахида

Мясопустная п`ятниця - прадавнє свято поминання всіх загиблих православних, які були невинно вбиті і замордовані за істинну віру в Христа. 18 лютого - день, який нагадує про великому Суді, часу зустрічі з Богом. Церковнослужителі дають кожному шанс на очищення і спасіння душі від страшних гріхів, щоб бути чесним і чистим перед собою і Господом нашим. Заповіт апостола Якова молитися один за одного в ім`я зцілення відноситься не стільки до тіла, скільки до душі. Адже саме вона є осередком всіх людських благодійників і відображає їхній емоційний і фізичний стан. Саме ми можемо допомогти своїм близьким молитвами, зібравшись разом і вознісся єдину молитву Вищим Силам. В батьківську суботу також прийнято щедро роздавати милостиню.

Молитва м`ясопусного суботу

«Господи Спаситель! Ти викупив всіх людей своєю кров`ю, обрав нас зброєю для своєї смерті від помсти гіркою і заздрісною. Воскресінням своїм чудовим даруєш нам життя вічне. Упокой, Господи, душі наших родичів, які залишили тлінний світ і яке піднімається в Царство Небесне. Молимося ми і за всіх, хто покинув тіло своє, знайшовши вічний спокій. За простий люд, за царів, церковнослужителів, самогубців і військових, праведних і заблукали. Спаси, Господи, душі їх світлі і принесеш до себе в Царство Небесне. Підносимо молитву єдину і за душі нині живих. Визволи їх від страхів і пороків душевних, настав на путь праведний і не покинь турботою своєї до самої смерті. амінь »

Відео: Проповідь м`ясопусного батьківську суботу. о. Геннадій Шкіль

Молитви всіх тих, хто молиться зливаються єдиним потоком і чутні на Небесах. В цей великий день душі всіх померлих знаходять шанс піднестися до Господа Бога. Душі грішників, вільних і невільних, також очищаються. Ми молимося і за що потонули, і за загиблих від нещасного випадку, і убитих, за весь рід людський, бо немає відмінностей між людьми - все ми єдині перед Отцем нашим.

Традиції на батьківську суботу

У цей день традиційно готують кутю - особливе блюдо для поминання померлих. Кутя - символ покинув світ живих людини. Зерно для хліба кладуть в землю, воно знищиться, даючи плоди, які ми пожинаємо для приготування їжі. Так і людина повинна бути відданий землі, щоб тіло згнило, а безсмертна душа піднеслася в Царство Небесне. Кутя також служить символом поховання всіх, хто з різних причин не був відданий землі, і чий дух метається, не маючи можливості покинути цей світ.

Частування готується з зерна, в основному з пшениці, яку замочують на кілька годин. Використовують також перлову крупу і рис. Каша повинна вийде не перевареної, розсипчастою, щоб зерна були окремо і не м`яли. Заправляють кашу сухофруктами, горіхами, насінням соняшника, маком, мармеладом - хто що вважає за краще. Блюдо поливають медом або цукровим сиропом. Кутію обов`язково освячують у церкві на панахиді по всім покійним.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже
Увага, тільки СЬОГОДНІ!